TDK Témák
Mi az a TDK? Kik pályázhatnak? Hogyan?

A TDK, azaz a Tudományos DiákKör nagy hagyományokra nyúlik vissza. A diákköri tevékenység és céljai részletesen olvashatóak az Országos Tudományos Diákköri Tanács honlapján. Röviden: A TDK lehetőség arra, hogy már diákként tudományos kutatómunkában vegyél részt.

Egy TDK-pályázat megírásának a szokásos menete a következő: Ha van olyan téma, vagy tantárgy, ami különösen is érdekel, akkor keresd meg az előadóját, vagy a gyakorlatvezetőt, vagy bárki mást, aki foglalkozik vele. Ha sikerült megfelelő témát és témavezetőt találnod, akkor tőle kérhetsz mind szakirodalmat, mind gondolkodásra szánt problémát. A TDK munkára fordított időigény, elfoglaltság: heti 2-8 óra.

A TDK dolgozatok benyújtási határideje általában minden év október eleje. A pontos időpontokról és a benyújtás módjáról a hivatalos hirdetményekről tájékozódj! A dolgozathoz a témában járatos bírálóktól véleményezést is kell mellékelni, így semmiképp sem érdemes az elkészítést az utolsó pillanatokra hagyni. A kari TDK-konferenciára általában novemberben kerül sor, az Országos Diákköri Konferencia pedig a tavasz folyamán kerül megrendezésre.

Az OTDK-ra olyan dolgozatokat küldenek tovább, amiket nemzetközi folyóiratban publikálni lehet. Már megjelent cikkel is lehet pályázni. A dolgozat nyelve angol is lehet. Az elkészített TDK jó beugró lehet az esetleges késõbbi PhD tanulmányokra.


Általános TDK információk:

  • A témákhoz közreműködők jelentkezését várjuk, a feladatokat nem önállóan, hanem kisebb csoportban, a témavezető irányításával kell megoldani.
  • Kérjük a mechatronika szakos hallgatókat, hogy érdeklődés esetén az oktatók honlapon található e-mail címére írjanak!
  • A TDK konferencia novemberben kerül megrendezésre, a dolgozat beadási határideje november, a jelentkezési határidő szeptember
  • A jelentkezési lap letöltés és egyéb információk: BME TDK Portál

Aktuális TDK témák
Mechatronika, robottechnika, rendszer- és irányítástechnika
Mérés- és műszertechnika, finommechanika
Informatika
Optika