english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

Hírek
Aktuális hírek
Almenü

  Tanszékvezetőnket az MTA levelező tagjává választották

  Száztíz akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg az Akadémikusok Gyűlése az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait május 3-án. Büszkén jelentjük, hogy tanszékvezetőnket Dr. Kiss Rita Mária professzorasszonyt is akadémikussá választották. Gratulálunk a hatalmas megtiszteltetéshez és további sikereket kívánunk a tudományos munkásság folytatásában!

  1967-ben született Budapesten. 2013 óta az MTA doktora. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpont igazgatója. Kutatási területe a biomechanika, ezen belül az emberi és állati mozgások elemzése, a biológiai szövetek szilárdsági vizsgálata.


  Kutatásaiban meghatározó az interdiszciplinaritás. A mozgás- és egyensúlyvizsgálatok területén munkatársaival új mérési módszereket dolgozott ki, új paramétereket vezetett be. Az általa kidolgozott hirtelen irányváltoztatási teszt új szemléletmódot hozott az ortopédiai, neurológiai és sporttudományi vizsgálatokban. Először mutatta meg, hogy a járássebesség különböző elváltozások esetén a járás képét és szabályosságát egyaránt befolyásolja. Összefoglalóan leírta, hogy az alsó végtag ízületeinek különböző elváltozásai hogyan módosítják a teljes kinematikai lánc mozgását. A nem invazív mérőeszközök radiológiai felvételekkel való hitelesítésével bizonyította, hogy azok megfelelő pontossággal követni tudják a gerinc alakjának változását, így a gyermekek radiológiai sugárterhelése csökkenthető. Kutatócsoportjával bizonyította, hogy a humán anyagok különböző sterilizációs és tárolási módszerei a mechanikai jellemzőket eltérő módon befolyásolják, amit az allograftpótlások ínválasztásánál figyelembe kell venni. Számos nemzetközi és hazai szakmai-tudományos szervezet tisztségviselője, folyóiratok szerkesztőbizottsági tagja. Tudományos publikációinak száma 297, amelyekre 1123 független hivatkozást kapott, h-indexe 20, két szabadalma van. Hat hallgatója szerzett PhD-fokozatot, jelenleg négy doktorandusz témavezetője. Iskolateremtő oktatói és kutatói munkásságát 2019-ben Mestertanár Aranyéremmel, 2020-ban a Magyar Köztársaság tisztikeresztjével, 2021-ben Akadémiai Díjjal ismerték el.

   

  AJÁNLÓK: Czigány Tibor, Insperger Tamás, Kollár László Péter, Kurutzné Kovács Márta, Reményi Károly, Stépán Gábor, Springer György, Vajna Zoltán

  2022-05-04 16:32:21high_priority

  Látogatottság: 1866