english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

K+F+I
Kutatási projektek

Komplex optikai méréseken alapuló robotizált minőségellenőrzési technológia kifejlesztése autóipari alkalmazásra

Projekt adatok:

2017-1.3.1-VKE - Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések

  • Projekt azonosító száma:  2017-1.3.1-VKE-2017-00023
  • Projekt címe: Komplex optikai méréseken alapuló robotizált minőségellenőrzési technológia kifejlesztése autóipari alkalmazásra
  • Projekt megvalósításának tervezett kezdete:  2017.11.01
  • Projekt megvalósításának tervezett befejezése:  2019.10.31
  • Támogató honlapja: nkfih.gov.hu/

Disszemináció:

A projekt egy olyan ultragyors robotizált, roncsolás- és érintésmentes optikai elveken alapuló EPDM vizsgálati technológia kidolgozását tartalmazza, amely segítségével a gyártósor legkisebb hibái is azonnal felismerhetők, ezáltal csökkentve a selejtes termékekből adódó költségeket és magasabb szintre emelve a beszállítói minőséget.

Az európai autóipar szigorúan ellenőrzött, magas minőségű termékek gyártását igényli. Ezen belül az autóüveg alkatrészek gyártásánál különösen fontos a karosszériaelemeknek az üveg találkozásánál használt EPDM fröccsöntési eljárás minősége. A gyártási technológia folyamatos fejlesztése és az alkalmazott innovatív anyagtechnológiai megoldások megkövetelik a folyamatos minőségellenőrzést.

Az európai autógyárak olyan beszállítóknak adják a megrendeléseket, amelyek a gyártási költségek szinten tartása mellett képesek a legpontosabb mérettartásra.

A projekt célja, hogy az újszerű minőségellenőrző technológia segítségével, akár minden legyártott autóüveg alkatrészhez elektronikus minőségügyi rekordot lehessen biztosítani. Azaz a hibás elemek eltávolításával a minőségi elvárásokat a termelt darabszámra vetítve akár 100%-ban lehessen biztosítani.

A kifejlesztendő technológia újdonságtartalma egy, a levegő gerjesztésével működő rugalmasságmérő szenzortechnológia, valamint az alkatrészek geometriájához igazodó egyedi kombinált mérési módszer, amely ötvözi a lézeres szkennelési technológia, az optikai távolság és alakmérés, és az alkatrész peremén lévő EPDM sávot ellenőrző új szenzortechnológia előnyeit.

 

Projekt partnerek:

RICHARD FRITZ KFT.


2170 Aszód
Pesti út 19.
hrhu@fritz-group.com
Telefon: +36 285 011 00

Richard Fritz Kft. honlapja

BME, Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék


1111 Budapest
Bertalan Lajos u. 4-6.
info@mogi.bme.hu
Telefon: +36 1 463-2602
Fax: +36 1 463-3787

Projekt témavezető: Dr. Nagy Balázs Vince