english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

A Tanszékről
Kompetenciák

Mechatronikai rendszerek kutatócsoport

Kutatócsoport bemutatása

A kutatócsoport tevékenységi köre a mechatronika és robotika területén felmerülő különféle problémák megoldására összpontosít. Csoportunk foglalkozik többek között digitális szabályozású mechatronikai rendszerek kutatásával, amelyekben konstrukciós kialakításukból eredően előtérbe kerül a súrlódás nemlineáris jellege is. Ezen jelenségek egymásra hatása különösen fontos szerepet játszik a finompozícionálási feladatokban, a mobil robotok navigációja során, valamint az ember-gép kapcsolatot biztosító ún. haptikus interfészekben. A robotikai alkalmazásokhoz köthetően csoportunk automatizált berendezések fejlesztésével is foglalkozik, amely során a szenzor- és aktuátortechnika, a mérésadatgyűjtés és jelfeldolgozás, valamint szabályozástechnika eszközeit alkalmazza, beleértve a ipari automatizálás új digitalizációs megoldásainak kutatását. A robotikai kutatásaink érintik az ember-robot interakció környezetfüggő aspektusainak vizsgálatát is.

A kutatócsoport tevékenységéhez tartoznak olyan oktatástechnikai fejlesztések is, amelyek során a fő cél, hogy a tanulás szórakoztató legyen a hallgatóság számára. Az edutainment kutatásokhoz kapcsolódóan kifejlesztettünk egy darts játékra képes önműködő robotot (Darts Challenge in Robotics), valamint a Sakkrobi névre keresztelt sakkozó kollaboratív robotot.

Sakkrobi

Forrás: World of Robots

Laboratóriumok

Csoportvezető

Tagok

Kulcsszavak

mechatronika · robotika · haptikus eszközök · szenzortechnika · jelfeldogozás · digitalis szabályozás · ipari automatizálás