english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

A Tanszékről
Kompetenciák

Mérés- és műszertechnika, finommechanika

A mérés- és műszertechnikai tudományterületen tanszékünk a metrológia és a műszerkonstrukció kérdéseivel foglalkozik. Ez a hagyományainknak megfelelően, egyrészt a gépészetben előforduló geometriai jellegű-, másrészt az időben változó mennyiségek méréséhez szükséges modellek megalkotását, a mérési eljárások kidolgozását, a mérés kivitelezéséhez használt eszközök megválasztását, és szükség szerint egyedi tervezését valamint a mérési körülmények előírás szerinti biztosítását jelenti. A mérési adatok feldolgozását, a hibaanalízist és a zavaró mennyiségek hatásának csökkentését természetesen ugyancsak alapvető feladatunknak tekintjük, hiszen a mérési tevékenység a kiértékeléssel és a hibák megfelelő becslésével zárul.


A finommechanikai tudományterület azon gépészeti szerkezetek kutatásával és tervezésével foglalkozik, amelyekre jellemző, hogy az erő/nyomaték átvitel helyett információáramlást valósítanak meg és a klasszikus gépészeti mérettartományoktól 2-3 nagyságrenddel kisebb szerkezeti egységeket tartalmaznak.


A finommechanika a tanszék legrégebben művelt szakterületei közé tartozik. A klasszikus finommechanika fejlődése az utóbbi évtizedekben lelassult. A fejlődés azonban nem állt meg és markánsan jelen van a tanszék kutatási profiljában, ugyanis a korszerű mechatronikai szerkezetek gépészeti megoldásai szinte kizárólag finommechanikai elemeket tartalmaznak.


Az optikai műszerek teljes mechanikai szerkezete általában finommechanikai elemeket tartalmaz. A szenzorok (jelátalakítók) és a mérőműszerek mechanikai tervezésénél is elengedhetetlen a finommechanikai tudományterület alkalmazása.


A szakterület vezetője:
Dr. Samu Krisztián, Ph.D., egyetemi docens