english flah English
Bejelentkezés

A JavaScript letiltása miatt az oldal funkcionalitása korlátozott!

Reduced site functionality due to JavaScript being blocked!

A Tanszékről
Kompetenciák

Informatika

A MOGI Tanszék a Gépészmérnöki Kar informatikai tárgyainak gazdája. A tanszék oktatja az alapképzésben gépészmérnök és energetikai mérnök hallgatók számára a „Gépészeti informatika” tárgyat, az ipari termék- és formatervező hallgatók számára pedig az „Informatika terméktervezőknek” tárgyat. A mechatronika mérnök alapképzésben a „Számítógépek programozásának alapjai”, a „Korszerű informatikai eszközök” és a „Modellezés és mérésadatgyűjtés szoftverei” tárgyakat oktatjuk. A mechatronikai mesterképzésben az „Adaptív rendszerek modellezése” és a „Kognitív robotika” tárgyakat oktatjuk. A Ph.D. képzésben is oktatunk választható illetve komplex vizsgához tartozó informatikai tárgyakat.

Az informatikai tárgyak oktatása során felgyűlt tapasztalatokat könyvekben jelentettük meg. A különböző szinteken megírt szakkönyveink a BME több kara mellett más egyetemeken is (Miskolci Egyetem, Corvinus Egyetem, ELTE TTK, Szent István Egyetem) közkedvelt tankönyvek évek óta.

Ahogy az oktatásunk, úgy a kutatási tevékenységünk is a gépészmérnöki, illetve mechatronikai gyakorlatban felmerülő osztott erőforrású informatikai problémákhoz köthető, elsősorban intelligens robotikai és mechatronikai rendszerek Internet alapú kommunikációja valamint 3D megjelenítése, továbbá textil és ruhaipari valamint egészségügyi informatikai területre terjed ki. Legfontosabb partnereink az AGA Informatika Kft., a Bay Zoltán Logisztikai Intézet, a BME Polimertechnika Tanszék, az Eötvös Loránd Egyetem, az Ispartai Egyetem (Törökország), a Maribori Egyetem (Szlovénia), az MTA SZTAKI, a Salus Kft., a Semmelweis Egyetem, a Varinex Rt., a Witwatersrand University (Johannesburg, Dél-afrikai Köztársaság) és a Zágrábi Textilipari Egyetem.